Over ons

Van Wees is uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders van gedistilleerd in de wereld, met een assortiment wat ongeëvenaard is.
Meer dan 3500 merken en specialiteiten zijn uit voorraad leverbaar en wij bieden "one stop shopping“ aan klanten uit de hele wereld.
Natuurlijk zitten wij niet stil en staan elke dag weer voor de uitdaging het nieuwste en beste op sterk alcoholisch gebied aan te bieden aan
de ondernemende klant die op zijn beurt weer zijn klanten wil verassen.

 

Onze Historie:

1921
In 1921 richt Hubertus H. van Wees het familiebedrijf "Firma J.H. van Wees Junior" op. Hij begint met een groothandel in 'tabaksfabrikaten'.

De onderneming groeit en in de vijftiger jaren, na gediend te hebben in het leger, voegt zijn oudste zoon Han ( Johannes )  zich bij hem.   

                                   


1954
In 1954 overlijdt Hubertus plotseling en Johan, of Han zoals de meeste hem noemen, neemt de leiding over. Op dat moment was zijn broer Ben ook al bij de firma in dienst gekomen.


1963
De verkoop van tabak gaat goed, maar de winst erop daalt. Han besluit op dat moment ook te gaan handelen in alcoholische dranken en behaalt zijn vergunning hiervoor in 1963.


1968
Han en Ben kopen in 1968 een lading op van de MS Hornland. Dit schip was onderweg naar de havens van Rotterdam maar kwam in aanvaring met een frans vrachtschip en zonk naar de bodem van de Nieuwe Waterweg. Het schip bevatte naast auto's en meubels ook een container met whisky. Na drie maanden onder water te hebben gelegen waren de etiketten onleesbaar geworden. Echter, Han proeft meteen dat de whisky van opmerkelijke kwaliteit is en deze wordt aangekocht. Het bleken A-kwaliteit blends te zijn die bestemd waren voor Zuid-Amerika. Omdat de kwaliteit beduidend beter was dan destijds via de officiële Nederlandse importeurs te koop was, werd de afname van de whisky enorm. Het nieuws verspreidt zich onder klanten die jagen en vissen in Schotland, dit leidt tot bijzondere klanten. Er is een kans dat de inhoud van deze flessen nog steeds gedronken wordt in het Koninklijk Paleis.
Er komt steeds meer vraag naar de betere  Single Malt Whisky en Van Wees legt zich dan ook meer en meer toe op het importeren van bekende single malts zoals Glenfarclas, Macallan en Springbank. Zowel officiële als onafhankelijke bottelingen. 


1987
In 1987 is het tijd dat de derde generatie Van Wees zich bij de firma voegt. Maurice, de zoon van Han, komt het familiebedrijf versterken. Hij is een echte ondernemer, vergroot het assortiment en ontwikkelt de internationale handel.


1994
In 1994 lanceren Han en Maurice van Wees The Ultimate serie. Hiervoor selecteren ze zelf de beste vaten Single Malt uit Schotland en bottelen deze in de voor de liefhebbers inmiddels zeer herkenbare no-nonsense flessen met de rode dop. Voor een eerlijke prijs kan een ieder zo unieke en bijzondere vaten proeven van bekende, minder bekende en zelfs verdwenen distilleries uit alle streken van Schotland. De whisky is non-chill filtered, niet bijgekleurd en zonder toevoegingen. Het etiket toont alle informatie: distillery, distillatiejaar, vattype, vatnummer, botteldatum en het unieke flesnummer. Ondertussen zijn ruim 900 vaten uitgebracht in "The Ultimate".


2000
In 2000 gaat Ben van Wees met pensioen na het 40 jaar runnen van de winkel en het proeflokaal. Ook daarna blijft hij zeer betrokken. Hij is onverwacht overleden in maart 2006.


2002
In 2002 krijgt Van Wees opnieuw de kans om whisky uit een scheepslading aan te kopen, nadat op 26 november in de Nieuwe Waterweg drie schepen betrokken raakten bij een aanvaring. Het gaat om lading van de Western Trader, een klein containerschip van 166 meter, vertrokken uit Grangemouth (Schotland). Op 26 november 2000 zorgde een aanvaring tussen twee andere schepen – de Hellenic Star en de West Express -, ervoor dat de Hellenic Star uit koers raakte en daarop een gat van negen bij vier meter sloeg in de van zee komende Western Trader. Het schip maakte hierop slagzij en moest met spoed worden weggesleept naar een veilig talud en werd snel gelost.
 
De lading bevatte drie gedeukte containers met daarin 144 vaten Schotse malt whisky, bestemd voor Japan. Op de vaten stonden de namen ‘Burnside’ en ‘Wardhead’. Enig onderzoek leidde naar William Grant & Sons in Dufftown. Ze bevatten wat ook wel ‘vatted malt’ wordt genoemd: 99% Balvenie en 1% Glenfiddich (Burnside) en 99% Glenfiddich waar 1% Balvenie was bijgemengd (Wardhead). Men mengt vaten single malts die een distillery verlaten – meestal bestemd voor blends – bewust bij, opdat onafhankelijke bottelaars deze nooit onder de naam van de producerende distillery op de markt kunnen brengen.

Nu :

Inmiddels is Van Wees uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders van gedistilleerd in de wereld, met een assortiment wat ongeëvenaard is. Meer dan 3500 merken en specialiteiten zijn uit voorraad leverbaar en wij bieden dan ook "one stop shopping“ aan klanten uit de hele wereld. Natuurlijk zitten wij niet stil en staan elke dag weer voor de uitdaging het nieuwste en beste op sterk alcoholisch gebied aan te bieden aan onze ondernemende klant die zijn klanten wil verrassen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »